אם אתם מתכננים טיול לקפריסין, כדאי לדעת שקפריסין לא מציעה רק חופים, נופים וטברנות יווניות, אלא היסטוריה ותרבות עשירה המהוות חלק בלתי נפרד מטיול בקפריסין.
קפריסין, היא מדינת אי עם היסטוריה מרתקת, המשתרעת על פני אלפי שנים וכוללת כיבושים, קרבות, תרבויות עתיקות וסיפורים בלתי נשכחים.
בין אם אתם שוחרי היסטוריה או פשוט מחפשים עומק בטיול הבא שלכם – להלן פרטים על ההיסטוריה של קפריסין, שילוו אתכם במסע בזמן אל עבר האי הקסום.
קפריסין בתקופות הקדומות והפרהיסטוריות
ההיסטוריה של קפריסין מתחילה לפני יותר מ-10,000 שנה. מתיישבים ראשונים הקימו כפרים חקלאיים וניצלו את המשאבים הטבעיים של האי. עם הזמן, הפכה קפריסין לאחת מהיצואניות החשובות של נחושת – חומר שהעניק לאי את שמו (Copper-Cyprus).
במהלך תקופת הברונזה, יצרה קפריסין קשרים עם תרבויות עתיקות כמו מצרים, יוון ופיניקיה. הגעתם של מתיישבים מיקניים הביאה איתה את התרבות היוונית, שהטביעה את חותמה באי עד היום.
האימפריות הגדולות ששלטו באי
השליטה על קפריסין עברה בין אימפריות גדולות: אשור, פרס, מצרים, יוון, רומא והאימפריה הביזנטית. אחת התקופות הבולטות הייתה כאשר קפריסין הייתה תחת שלטון בית תלמי המצרי, אז הוקמו ערים גדולות, מבנים מרשימים והחלה התפשטות של הפולחן לאלה אפרודיטה.
בזמן שלטון רומא וביזנטיון, נבנו אמות מים, תיאטראות וכנסיות רבות. עד היום תוכלו לראות שרידים מתקופות אלו, שהם חלק בלתי נפרד מכל מסלול טיול בקפריסין.
צלבנים, ונציאנים ועות'מאנים – מאבקי שליטה באי
במאה ה-12 הגיעו הצלבנים לקפריסין. ריצ’רד לב הארי, כבש את האי בדרכו למסע הצלב ומכר אותו למסדרים נוצריים. בהמשך, עבר האי לשליטת ונציה, ששלטה בו עד שהעות'מאנים כבשו את קפריסין בשנת 1571.
במהלך התקופה העות’מאנית, נבנתה קהילה מוסלמית חזקה לצד הקהילה הנוצרית ונקבעו חוקי דת ומסחר, ששלטו באי במשך מאות שנים. גם כיום, אפשר לראות אתרים מוסלמיים ונוצריים מרשימים שמזכירים את הדו-קיום המספרים את המורכבות של אותה תקופה.
השלטון הבריטי והמאבק לעצמאות
בשנת 1878 עברה קפריסין לשליטה בריטית, וב-1925 הפכה למושבת כתר רשמית. בתקופה זו התפתחו תשתיות, בתי חולים ובתי ספר, אך גם עלו רגשות לאומיים חזקים בקרב הקהילה היוונית-קפריסאית
בשנות ה-50 פרץ מרד מזוין בהובלת הארגון EOKA במטרה להשיג עצמאות ואף לאחד את קפריסין עם יוון,
לאחר שנים של לחימה ומשא ומתן, קיבלה קפריסין עצמאות בשנת 1960 – אך השקט לא נמשך זמן רב.
1974 – השנה ששינתה את פני קפריסין
לאחר ניסיון הפיכה פרו-יווני, פלשה טורקיה לקפריסין וכבשה את חלקו הצפוני של האי. מאז, קפריסין מחולקת לשני חלקים:
הדרום – הרפובליקה הקפריסאית היוונית (החלק המוכר בינלאומית), והצפון – שנשלט על ידי הטורקים ומוכר רק על ידי טורקיה.
הקו הירוק, שמחלק את הבירה ניקוסיה לשניים, קיים עד היום ומהווה תזכורת לסכסוך הלא פתור. יחד עם זאת, תיירים יכולים לעבור בין הצדדים דרך מעבר מוסדר.
עובדות מעניינות
קפריסין על אנרגיה סולארית
קפריסין נהנית מיותר מ-320 ימי שמש בשנה – ולכן תושבים רבים משתמשים בדודי שמש ופאנלים סולאריים.
חלק מהכפרים מבוססים כמעט לגמרי על אנרגיה מתחדשת. זהו יעד תיירותי עם מודעות סביבתית מפתיעה.
קפריסין – אי של עשבי מרפא
באזורי ההרים ובעיקר בטרודוס, מקומיים עדיין מלקטים עשבי מרפא מסורתיים כמו אורגנו, מרווה וטימין – בדיוק כמו הסבתות של פעם. הצמחים משמשים לחליטות, טיפול בכאבים, ניקוי נשימה ואפילו בישול. יש גם חנויות מקומיות שמוכרות תערובות מותאמות לפי העונה.
אי של חתולים – והרבה מהם
קפריסין מחזיקה בתואר הבלתי רשמי של האי עם הכי הרבה חתולים לנפש. לפי האגדה, הקדושה הלנה שלחה חתולים כדי להילחם בנחשים ומאז הם הפכו לחלק בלתי נפרד מהנוף. אפשר לראות אותם כמעט בכל פינה, גם ליד בתי קפה ומסעדות – רגועים, מפונקים וחברותיים.
המוזיאון הביזנטי בניקוסיה
המוזיאון הביזנטי בניקוסיה מציג יצירות אמנות נוצריות מוקדמות, רבות מהן הוחזרו לאחר שנבזזו מכנסיות בצפון קפריסין בעקבות הפלישה הטורקית ב 1974.
הקמת בסיסים בריטיים ריבוניים בקפריסין
למרות שקפריסין קיבלה עצמאות ב-1960, בריטניה שמרה על שני אזורים ריבוניים באי – אקרוטירי ודקליה – שבהם פועלים בסיסים צבאיים עד היום.
קפריסין שימשה כמקלט לניצולי שואה
לאחר מלחמת העולם השנייה, כ-52,000 ניצולי שואה הוחזקו במחנות מעצר בקפריסין תחת שלטון בריטי, לפני שהורשו להגר לישראל.
הטבע של קפריסין – בין הרים, כפרים, חופים ונופים
קפריסין אולי אי קטן יחסית, אך הנופים שלה מגוונים להפליא – מה שהפך אותה לאורך ההיסטוריה לא רק ליעד אסטרטגי, אלא גם למקום שמושך מתיישבים, עמים ותרבויות. גם היום, הטבע של קפריסין הוא חלק מרכזי בכל טיול באי, ומציע חוויה שמשלבת בין נופים פראיים לאתרים היסטוריים.
הרי הטרודוס – ליבה הירוק של קפריסין
במרכז האי מתנשאים הרי הטרודוס, רכס הרים ירוק ומרהיב שמציע מסלולי הליכה, יערות אורן, כפרים מסורתיים ונקודות תצפית מרהיבות.
בימי הקיץ, האזור מציע מפלט מהחום – ובחורף, ניתן אפילו לראות שלג בפסגת הר האולימפוס.
שמורת אקאמס – טבע בתולי ונוף דרמטי
בחצי האי אקאמס שבמערב קפריסין תמצאו שמורת טבע פראית ומוגנת, בה חיים צבי ים, עופות נדירים וצמחייה עשירה. המסלולים באזור כמו Aphrodite Trail ו Avakas Gorge הם בין הפופולריים ביותר באי
החופים – לא רק ים, אלא גם גיאולוגיה
קפריסין התברכה בכמה מהחופים היפים במזרח הים התיכון – חולות לבנים, מים בצבע טורקיז, ומצוקים דרמטיים כמו אלו שבקייפ גרקו או ליד "סלע אפרודיטה".
חלק מהחופים הללו אינם רק יפים – אלא בעלי חשיבות גאולוגית, חלקם מכילים מערות ימיות ותצורות סלע ייחודיות.
מערות, נחלים ומפלים – גם מים זורמים יש פה
לצד הים, ישנם גם נחלים זורמים ומפלים טבעיים, בעיקר באזור פלאטרס. מפלי קאלידוניה ומילומריס, הם דוגמאות מצוינות לשילוב של מים וטבע ירוק, עם שבילים מוצלים שמתאימים גם למשפחות.
החי והצומח – עשירים ומגוונים
למרות שטחה המצומצם, קפריסין היא בית ליותר מ־1,800 סוגי צמחים – מהם כ־140 ייחודיים לאי. בתחום החי, תמצאו עופות נודדים, צבי ים, עטלפים, ושפע של פרפרים.
חובבי טבע, צלמים ומטיילים יגלו באי שמורת טבע חיה ונושמת – שמשלימה את החוויה התרבותית.
בטיולי הג'יפים שלנו, תוכלו לגלות את כל אוצרות הטבע של קפריסין ומעבר לכך.
ההיסטוריה של קפריסין – סיפור שאין לו סוף
טיול לקפריסין הוא לא רק בטן-גב. אם תפתחו את העיניים (ואת הלב), תגלו אי מלא בנקודות היסטוריות, מורשת חיה ונופים שמספרים סיפור. כל חוף, כל כפר, כל כנסייה – הם עדות למסע האנושי של האי הזה.
במידה ואתם מחפשים טיול קרוב, עם משמעות, תרבות, אתרים היסטוריים, מאכלים מסורתיים, נופים, כפרים, חופים וחוויות שיישארו איתכם הרבה אחרי שחוזרים, קפריסין היא היעד בשבילכם.
אנחנו מציעים מסלולי טיול מותאמים אישית
קפריסין מחכה לכם – עם סיפור שאי אפשר לשכוח – להזמנת טיול