גידול הגפן וייצור היין, הינם חלק בלתי נפרד מקפריסין. לאורך ההיסטוריה שלה, קפריסין הייתה תחת השפעת תרבויות שונות, כולל היוונים, הרומאים, הביזנטים והוונציאנים, כולם תרמו לפיתוח טכניקות ייצור יין וגידול ענבים באי.
עם מסורת גידול גפנים שראשיתה אלפי שנים, קפריסין מתגאה באחת מתרבויות היין העתיקות בעולם. ממיתולוגיה עתיקה ועד לשיטות ייצור יין מודרניות, מורשת היין של האי עיצבה את זהותו והשפיעה על תעשיית היין העולמית.
סיורי היקבים שלנו בקפריסין, כוללים הדרכות מרתקות וטעימות יין וחושפים את האורחים לכפרים ויקבים מקומיים, יצרני יין ואזורי גידולי גפנים.
סיור יקבים, כולל ביקור ב 3 יקבים ומתקיים במיניבוס, או רכב פרטי, בהתאם לגודל הקבוצה. איסוף מבית המלון.
רקע על תעשיית היין בקפריסין
עדויות ארכיאולוגיות, מצביעות על כך שייצור היין באי מתוארך לשנת 3500 לפני הספירה, מה שהופך אותו לאחד מאזורי ייצור היין המוקדמים בעולם. הקפריסאים הקדמונים העריצו יין, וראו בו מתנה מהאלים. למעשה, קפריסין מזוהה עם אל היין היווני העתיק, דיוניסוס.
התקופות הפיניקית, היוונית והרומית
הפיניקים, היוונים והרומאים, הכירו כולם בקרקעות הפוריות ובאקלים הנוח של קפריסין לגידול ענבים. במהלך התקופות ההלניסטית והרומית, היינות הקפריסאים צברו פופולריות בכל אזור הים התיכון, כשהייצוא הגיע עד לרומא.
שלטון ימי הביניים והעות'מאני
בתקופת ימי הביניים, קפריסין עברה לשלטון ביזנטי, פרנקי ו-ונציאני, כל אחד תרם לפיתוח ייצור היין באי. האבירים הטמפלרים וההוספיטלרים הקימו כרמים וייצרו יין לטקסים דתיים ולמסחר. עם זאת, תעשיית היין של האי התמודדה עם אתגרים במהלך הכיבוש העות'מאני, שכן החוק האסלאמי הגביל את הייצור והצריכה של אלכוהול.
תחייה מודרנית
בסוף המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20, קפריסין חוותה התעוררות של תעשיית היין שלה, הודות למאמצים לחדש את שיטות גידולי הגפנים וטכניקות ייצור היין, כאשר יקבים מייצרים מגוון רחב של סגנונות, מיינות לבנים יבשים ועד אדומים חזקים ויינות קינוח מתוקים.
כיום, קפריסין ממשיכה לשמור על מורשת ייצור היין שלה, תוך אימוץ חידושים מודרניים בגידול גפנים וייצור יינות. באי יש מעל 40 יקבים ובשנים האחרונות, גובר הדגש על איכות בייצור היין הקפריסאי, כאשר היצרנים שואפים להציג את הטרואר הייחודי של כרמי האי.
בקפריסין יש 4 אזורי גידולי יין עיקריים, הנמצאים תחת פיקוח קפדני בנוגע לאיכות הגפנים, צפיפות הנטיעה, השקיה, יישון היין ועוד.
תעשיית היין הקפריסאית משגשגת, עם מספר הולך וגדל של יקבי בוטיק המייצרים יינות איכותיים, הן לצריכה מקומית והן ליצוא.
בנוסף, קפריסין זכתה להכרה בינלאומית, כאשר היינות שלה זוכים בפרסים ותשבחות בתחרויות יין יוקרתיות. זני הענבים המקומיים של האי, יחד עם מסורות ייצור היין העתיקות שלו, מיצבו את קפריסין כשחקן דינמי, בשוק היין העולמי.
היין המקומי Commandaria הינו יין מתוק, טעים וידוע ברחבי העולם.
יין הקומנדריה, עשוי מענבים מיובשים ומיוצר באי כבר למעלה מ-5,000 שנה. כאשר ריצ'רד לב הארי, כבש את האי בשנת 1191 לספירה, החל עידן חדש ליין קפריסין, שהתפרסם ברחבי אירופה. בחתונתם של ריצ'רד וברנגריה, בתו של מלך נווארה, בלימסול, ריצ'רד לב ארי נהנה ממנו במהלך חתונתו והכריז עליו כ"יין המלכים ומלך היין" ומאז זכה יין הקומנדריה להערכה בינלאומית, על טעמו הייחודי ומשמעותו ההיסטורית.
אחד מזני הענבים המפורסמים ביותר בקפריסין הוא Xynisteri, ענב לבן שמקורו באי. הוא מעובד באופן נרחב ומוערך בזכות ניחוח הדרים וטעמו הקליל והמרענן. Xynisteri משמש לעתים קרובות לייצור יינות לבנים יבשים.
זן ענבים בולט נוסף בקפריסין הוא Mavro, "שחור" ביוונית, המתייחס לקליפתו הכהה של הענב. זן זה משמש בעיקר בייצור יינות אדומים בעלי צבע עמוק, טאנינים חזקים וטעמים עשירים.
Maratheftiko הוא זן ענבים מקומי נוסף שזכה להכרה בקפריסין בשנים האחרונות, ידוע בצבעו העמוק ומייצר יינות עם ניחוחות פירות עזים, מרקמים קטיפתיים וטאנינים מוצקים.
חזרה למגוון הטיולים הקולינריים שלנו, לחצו כאן